Na ostří nože

the-chef Kdesi jsem četl statistiku z pojišťovny, podle níž nejvíce úrazů v domácnosti je způsobených nožem. Tupým nožem. Člověk chce něco odříznout, nejde to, tak zatlačí, nůž se sklouzne a skončí v ruce. Krve jako z vola, návštěva pohotovosti a pak i pojišťovny, tak vypadá následující kolečko. Není přece jen lepší pořídit si nože kvalitní?



Nemám rád lidi, kteří jedním nožíkem řežou a krájí doma úplně všechno. Chléb, maso, zeleninu, pak kabely a ještě i koberec. Pak se jim nemůžeme divit, že je vše tupé. Na každou práci má být kvalitní nářadí a platí to samozřejmě i pro kuchyňské nože a jiné nářadí na přípravu jídel. Proto mám na krájení měkkého chleba dlouhý zubatý nůž, který na nic jiného nepoužívám, jiný nůž mám na přípravu masa, další nůž používám na čištění zeleniny, když pomáhám v kuchyni. A když se chystám opravit něco v domácnosti, mám na to nářadí a nože v jiné skříňce. Samozřejmě, také všechny ostré.

Již delší dobu uvažuji rozšířit svou domácí výbavu o japonské nože, na které poslouchám samou chválu. Fascinuje mě ta jednoduchost nápadu na oboustranné vertikální vroubkování čepele. Zabraňuje ulpívání zbytků zpracovávaného materiálu na čepeli, takže neztrácíte čas její čištěním. Ušetříte za papírové utěrky, mimo jiné. Japonské nože se výborně drží při práci v ruce, protože je vyrábějí dobře vyvážené, z kvalitní oceli jsou čepele a z odolného plastu ručky. Takže se výborně myjí i myčce nádobí.

nuz

Aby se dobře držely v ruce, to je moje požadavek i na příbory a jsem schopen zajít tak daleko, že v restauraci neváhám požádat o výměnu příboru, když se mi nelíbí. Dávám přednost těžším příborům se zaoblenými hranami, plných tvarů. A nesnáším příbory z lisovaného plechu, vysloveně levné a nízké kvality. V restauraci, kam jezdím na obědy, už mě znají a znají můj vkus nejen na jídla, ale i na příbory. A i domů jsem si koupil příbor, se kterým je radost dobré jídlo vychutnat.

Můj tchán své dceři s oblibou říkává: „Máš ostré nože, je vidět, že máš doma chlapa.“ Nevím, jaké zkušenosti má můj tchán s noži u nich doma, ale kdyby měl kvalitní nože jako my, tak by bylo úplně jedno, jestli jsem doma nebo na cestách, nože by byly vždy ostré a příbory vždy kvalitní.

Nože patří k nejstarším lidským nástrojům. Před objevením kovů a jejich zpracování se vyráběly nože z ostrých kamenů, drápků. Pro lovce a sběrače jim jejich nástroj umožnil lépe zvládat nástrahy přírody a lovit zvěř. I dnes patří kvalitní nůž do výbavy každého turistu a zálesáka, skauta i lesáka, každého milovníka přírody. Kvalitní nože patří do výbavy všech dobrých kuchařů a na dobré nože si potrpí i domácí kutilové a řemeslníci. Zkrátka nože potřebují všichni.

Článek vyšel v kategorii Dům a zahrada, Zdraví a označen jako , , . Uložte si do záložek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..