Konec prázdnin není jen obdobím, kdy končí bezstarostné léto. Je to také čas, kdy dozrává většina ovoce na stromech v zahradách. Pokud máte to štěstí, že máte zahrádku přímo u domu, nebo v zahrádkářské osadě za městem, případně mají zahradu vaši rodiče, dopřejte svým dětem zdravý pamlsek i po skončení podzimu. Kromě zavařování kompotů a vaření povidel se dá ovoce i sušit. Vhodné plody na sušení jsou jablka a hrušky.
Hrušky a jablka, určené k sušení, dobře omyjte na povrchu, ale slupku neodstraňujte. Překrojte plody na polovičku nebo na čtvrtky a nakrájejte je na plátky silné asi 3 mm. Sušit se dají i švestky, ty nechte v celosti a s peckou, jen v elektrické sušičce to dlouho trvá.
Ve starších domácnostech, kde se používá k vaření sporák na uhlí, naskládejte plátky na nízký plech, vyložený papírem na pečení, ušetříte si námahu s mytím plechů. Plechy vložte do trouby a během vaření nebo přitápění využijte odpadní teplo a v troubě usušte vaše oblíbené plody.
V moderních domácnostech jsme odkázáni na elektrické sušičky ovoce. V nabídce je několik typů, mají však několik společných znaků. Plastové děrované pláty, naskládány na sobě. Na jednotlivá patra naklademe nakrájené plátky jablek nebo hrušek a zespodu je pod pláty vháněn teplý vzduch z malého ohřívače v sušičce. Sušení ovoce trvá několik hodin, na spodních plátech se plátky usuší dříve, proto nezapomeňte občas zkontrolovat, zda ovoce na spodních plátech není již hotové.
Usušené plátky nechte hodinku dvě vychladnout a pak uložte v neprodyšně uzavřených nádobách a skladujte na chladném místě, například ve spíži. Dávat je do chladničky je zbytečné. Po otevření nádoby plátky trochu změknou a můžete si na nich pochutnat po skvělém nedělním obědě.
V sychravých podzimních dnech vám elektrická sušička ovoce trochu přitápí v bytě, takže nemusíte zapínat elektrický ohřívač, pokud ještě ve městě není spuštěno ústřední topení bytovek. Nezapomínejte ale, že sušičky zvyšují vlhkost vzduchu v bytě, proto pravidelně větrejte, abyste předešli plísním z kondenzované vzdušné vlhkosti v rozích místností nebo na sklech plastových oken.
Po celou zimu tak budete mít k dispozici zaručeně zdravé, bez chemických látek konzervované plody ze zahrady, plné vitamínů, vlákniny a také cukru.